30 d’octubre 2012

Ressenya: El Sueño del Androide

Títol original: The Android's Dream
Autor: John Scalzi

Editorial: minotauro
Any de primera publicació: 2006
Any de publicació edició espanyola: 2012
Número de pàgines: 363

Sinopsi
Harry Creek és un funcionari de baix nivell amb un treball gens agradable: transmetre males notícies als ambaixadors alienígenes a la Terra. Però també és un heroi de guerra i un hàbil hacker. Així que quan la Terra s'enfronta a la seva destrucció a causa d'una ficada de pota diplomàtica amb els Nidu, una raça alienígena superior a la nostra, en Harry haurà de localitzar l'única cosa que pot salvar al nostra planeta de ser esclavitzat pels alienígenes: una ovella. 
Si, han llegit bé. Una ovella. I si creuen que això és el més sorprenent d'aquest llibre, esperin a llegir el primer capítol. 


Opinió Personal
El llibre comença amb un capítol que presenta al lector els antecedents de la història. I és un dels capítols més desagradables que Scalzi hagi pogut escriure mai. Així doncs no crec que la sinopsi sigui gaire encertada quan incita a llegir el primer capítol per enganxar-nos a la novel·la, perquè tot i que és el punt de partida de tota la història, és bastant repulsiu. 
Potser no és la millor manera de començar un llibre, però com que ja he llegit bastant de Scalzi, a la hora de llegir no m'he preocupat gaire per aquesta primera impressió i he continuat, i puc dir que no m'ha decepcionat. 

De fet, el llibre no ha parat de sorprendre'm gratament. El títol del llibre i la portada m'han descol·locat completament, perquè no són el que semblen, i el tema de la recerca de l'ovella també m'ha desorientat perquè va per camins que jo no m'esperava de cap manera. Això m'agrada perquè significa que ni la portada ni la sinopsi m'han esguerrat la història. 

El món que Scalzi crea en aquest llibre és molt similar al que descriu a la trilogia Old Man's War, però aquí tenim alienígenes vivint a la Terra, tecnologia bastant avançada i una manipulació genètica encara més desenvolupada. 

El protagonista, Harry Creek és molt més bona persona que els personatges que sol crear l'autor, cosa que no està malament ja que ens té acostumats a tius cínics, sarcàstics, listillos i que només miren pel seu propi interès (fins que al final demostren que encara tenen consciència en alguna part dels seus cors). En canvi Creek es preocupa dels seus amics, fa el possible per buscar l'ovella i per evitar un conflicte entre dues races (potser també influeix que la seva vida corre perill de mort). 
Llavors tenim a Robin, una noia que té una botiga d'animals domèstics i que es veu implicada en tot aquest embolic diplomàtic perquè creuen que ella pot tenir relació amb l'ovella. Juntament amb Creek hauran de lluitar i fugir perquè estan en el punt de mira de tres forces polítiques i/o armamentístiques diferents. 

Aquestes tres forces són les que conformen la trama secundària, que és complexa i complementa la història que estan visquent els nostres protagonistes, de manera que ajuda a saber què està passant a la història, ja que aquesta és molt complicada. Són les següents: 
Humans que treballen pel govern i que estan implicats en aquest enfrontament. Ells tenen els seus propis embolics i la majoria de vegades hauran de solucionar-los amb l'ajuda d'en Creek. 
Com a races alienígenes s'han de destacar els Nidu, que són els buscadors de l'ovella, i que estan posant a la Terra en una situació molt complicada. Però també trobarem a Takk, que pertany a la raça Nagch, molt religiosa i que està en un període d'aprenentatge a la Terra. 
Per tancar el cercle també pren bastanta importància una religió, que té com a messies una ovella evolucionada, que va ser creada per un borratxo en un intent d'estafar a una velleta rica. 

Entre tot aquest assortiment d'humans, alienígenes, religiosos, polítics i veterans de guerra, l'autor ens garanteix un llibre trepidant, on no falta acció, humor, sales de tribunal, paraulotes, cops de puny i naus interestel·lars. L'autor amb aquesta història m'ha confirmat el que ja sabia dels seus llibres: una vegada els començo ja no els puc parar de llegir, i amb aquest llibre ha fet que passi estones realment bones seguint els passos d'una ovella evolucionada. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada