20 de juliol 2013

Ressenya P. K. Pinkerton - El cas del cadàver elegant

Títol original: The Western Mysteries - The Case of the Good-looking Corpse
Títol en català: El cas del Cadàver elegant
Autor: Caroline Lawrence
Editorial: La Galera
Any de publicació: 2013
Pàgines: 367

Sinopsi
Em dic P. K. Pinkerton. Tinc 12 anys i sé massa sobre el misteri més gran de l'Oest. Ara sóc a la presó. Però això no és res: si no aconsegueixo demostrar que sóc innocent, demà moriré a la forca. 

Opinió
Només començar el primer llibre d'aquesta sèrie, l'autora ens anuncia que aquestes històries no les ha inventat ella, sinó que les va trobar en un bagul a les golfes. Havien estat escrites per la seva rebesàvia Gertrude Corinne Prince. L'autora Caroline Lawrence va recuperar aquestes històries i les va adaptar als temps moderns, però mantenint el to original.

A mesura que vaig anar llegint aquests llibres, em vaig adonar que tenien aquella manera de narrar típica dels clàssics. Es nota que no són històries modernes sinó del llunyà oest americà, i que van ser escrites al voltant del 1900. Aquestes novel·les (tant la primera com la segona) tot i estar destinades a un públic juvenil i estar protagonitzades per un nen de 12 anys, no deixen de tenir la cruesa d'aquella època. És a dir, a la història ens trobem amb prostitutes, amputacions, tirotejos, consumidors d'opi, racisme, etc. És, podríem dir, una novel·la que explica sense escatimar en detalls la vida a les mines de Virginia durant els anys de la febre per la plata. 

P. K. Pinkerton és un nen mig indi que ha d'espavilar-se sol ja que els seus pares han sigut assassinats. Als seus 12 anys ja ha viscut moltes aventures i la vida no li ha somrigut gaire, però ell segueix endavant gràcies a la seva visió pràctica de la vida. Ha decidit fer-se detectiu privat i res no li privarà d'aconseguir-ho, i menys les burles de la gent. No obstant té un punt feble i és que no sap interpretar el llenguatge corporal de les persones, i no sap mai quan estan enfadades, frustrades, contentes o espantades. Per això ha de recórrer als consells de la seva difunta mare i del seu amic Jace.

En aquesta segona novel·la P. K. es troba amb un misteri per resoldre que el posa en grans problemes, però que li demostra en qui pot confiar i en qui no. Haurà d'anar per llocs de Virginia City que no havia estat mai abans i es posarà amb molts embolics. No hem d'oblidar que P. K. no només ha de resoldre un crim, sinó que també ha d'estar alerta per si els bandits del primer llibre tornen per passar comptes amb ell. 

La trama de la novel·la té moltes semblances amb el primer volum, per exemple que la història passa només en uns dies, i molt ràpidament. A més comença just unes hores després d'acabar la primera novel·la, o sigui que si no fos perquè la història és diferent, podríem estar parlant del mateix llibre. 

El que més m'ha agradat és l'ambientació que l'autora li dóna al llibre, el tema de l'oest americà és molt emocionant i em recorda a les sèries americanes de cowboys que donaven a la televisió fa uns anys, on els homes anaven amb camperes, cartutxeres i barrets i les dónes amb còfia i faldilles. Al llibre només li falta banda sonora per acabar-m'hi de transportar. 
Per altra banda a vegades el llenguatge emprat és molt simple i es nota que està dirigit a un públic més jove, que xoca amb el que he comentat abans i és que hi ha una violència molt explícita a la història. 

En conclusió una novel·la intrèpida i misteriosa per aquells amants de les històries americanes explicades de manera diferent, amb un toc de clàssic. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada