18 de juny 2013

Ressenya: El agente de las estrellas

Títol original: Agent to the Stars
Títol en castellà: El agente de las estrellas
AutorJohn Scalzi
Editorial: Minotauro
Any de publicació: 2010
Pàgines: 320

Sinopsi
Els exploradors espacials Yherajk han vingut a la Terra per conèixre'ns i així establir la primera amistat inerestel·lar amb l'humanitat. Només hi ha un inconvenient: tenen un aspecte espantós i fan olor a peix en mal estat. Aconseguir la confiança dels terrícoles suposa tot un repte i els Yherajk necessiten a algú que els ajudi a dur a terme aquest projecte. I si algú sap algo sobre guanyar-se la confiança dels seus clients, aquest és Thomas Stein, un dels agents més prometedors de Hollywood. Però tot i que Stein acaba de tancar el tracte més important de la seva carrera, complaure a tota una raça alienígena no serà tant fàcil. Aquesta vegada tindrà que recórrer als millors trucs del seu repertori per guanyar-se la seva comissió. 

Opinió
Tenia molts curiositat per llegir la primera novel·la que va escriure John Scalzi, i molt més per l'estranya manera en què la va publicar. En el llibre hi ha una "nota de l'autor i agraïments" que és molt aclaridora. Es veu que aquest llibre va començant sent la seva "novel·la en pràctiques", la novel·la que va escriure per veure si podia escriure un llibre. Tot i que no tenia intenció de vendre-la, el 1999 la va penjar a la seva pàgina web personal, animant a qui la llegís a enviar-li un dolar si els hi agradava. Durant els següents 5 anys l'autor va aconseguir quatre mil dòlars. La història dels origens d'aquesta novel·la continua i encara es fa més rara, amb edicions limitades i preus estratosfèrics pel llibre. 

La novel·la per si mateixa no és la millor d'Scalzi. Es nota que en les seves següents novel·les va millorar el seu nivell i molt. Però tot i això la història és molt entretinguda i estranya. El llibre per si mateix té una línia d'acció molt clara però té uns girs inesperats que em van fer recargolar de riure. 
Aviam, quan vaig veure el títol i la portada de l'editorial Minotauro de seguida se'm van venir al cap un agent destinat a planetes llunyans, com les altres novel·les d'Scalzi. Doncs bé, no em podia equivocar més perquè tot passa a la Terra i el que és agent no ho és de planetes llunyans sinó de Hollywood. 

El nostre protagonista masculí és un agent que ha de fer front a les seves estrelles de sèrie B. Al ser un agent júnior li toquen els artistes problemàtics o no gaire espavilats i ell fa el que pot per salvar els problemes i no enfonsar-se en aigües gaire profundes. Però tot canvia quan el seu cap li proposa un tracte no gaire prometedor però al que no pot negar-se si no vol perdre la feina: fer-se càrrec de la representació d'una raça alienígena gelatinosa, els Yherajk. I ho ha de fer de manera idònia per tal de que aquests es puguin presentar davant la raça humana correctament i sense violència. 
Ja veieu amb què es troba el pobre home i la forma que ho soluciona és bastant curiosa. 
A part d'en Thomas, també tenim altres personatges importants com ara en Joshua que és l'enviat alienígena per presentar-se en societat. Es posa en tot tipus de problemes que en Thomas haurà d'intentar solucionar per no pifiar-la.
Dos personatges importants els quals la novel·la no podria haver prescindit són el gos Ralph (molt maco i bondadós) i l'actriu Michelle, que ha de lluitar per tenir un dels papers més importants de la seva carrera cinematogràfica. 

En definitiva "El agente de las estrellas" és una novel·la amena, plena de situacions divertides pel lector però estressants pels protagonistes. Sempre és interessant veure els primers passos d'un dels millors escriptors de ciència ficció del moment. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada