15 de maig 2013

Ressenya: Poison Study


Títol original: Poison Study
Autor: Maria V. Sneyder
Editorial: Mira
Any de publicació: 2004
Pàgines: 412


Sinopsi
Quan estaven a punt d'executar-la per assassinat, Yelena rep una orferta extraordinària. Menjaria els plats més deliciosos, viuria en un palau... i s'arriscaria a morir assassinada per qualsevol que intentés matar el Comandant d'Ixia. 
Així va ser com Yelena va escollir convertir-se en catadora. Però el Cap de Seguretat no volia deixar res a l'atzar i va decidir administrar-li Pols de Papallona... només prenent l'antídot tots els dies, Yelena aconseguiria retrassar l'agonia de morir per culpa del verí. 
Mentre Yelena intentava escapar d'aquell dilema seguien passant els desastres. Els rebels planejaven fer-se amb Ixia, i Yelena havia adquirit uns poders màgics que no sabia controlar. La seva vida tornava a estar en perill, així que havia de prendre de nou una decisió, però aquesta ocasió d'insospitables conseqüències...


Opinió
Poison study és una novel·la ambientada en un món amb tints medievals on coexisteixen dues nacions: Ixia i Sitia. Ixia està governada pel Comandant, regida per un Codi de Conducta i on no es permet la màgia, i Sitia és un país càlid que està governat pels Quatre Grans Mestres de la Màgia.


Yelena ha assassinat el fill del seu protector i per això està esperant la seva sentencia a les masmorres del castell: ser penjada a la forca. Quan la porten davant del general Valek abans de morir, aquest li ofereix una segona oportunitat: convertir-se en la catadora de menjar del Comandant. 
Tot i que pot suposar una mort lenta i dolorosa, Yelena no dubta en acceptar i de seguida es troba sent ensenyada pel propi Valek en l'art de la detecció de verins. Les dures probes que aquest li administra la mantenen a la corda fluixa ja que si s'equivoca... morirà.

Aquest és el començament de la història de Yelena, una noia que té tanta energia i coratge que sembla que hagi de sortir de les pàgines del llibre. Sembla que per molts cops que rebi, només per tossuderia es continua aixecant, una vegada i una altra fins a aconseguir el seu objectiu. 
Quan es converteix en la catadora del Comandant es troba enmig de les intrigues del castell, com si no tingués prou problemes identificant verins cada dia! El servei del castell l'ignora, els soldats li fan la vida impossible, ha de conviure amb Valek, assassí i espia que la manté controlada mitjançant el verí Pols de Papallona i s'ha d'enfrontar al general Brazell, que la vol penjada i farà els possibles per procurar-li una mort dolorosa. 
I això no és tot, una maga de Sitia l'intenta assassinar perquè si Yelena no controla la seva màgia en menys d'un any, aquesta la consumirà creant un buit de poder. 
En secret, però, Yelena aspira a la felicitat i a viure en llibertat, per tant quan decideix que ha d'aprendre a protegir-se es topa amb dues ajudes inesperades. 
Ari i Janco són dos soldats inseparables que conquisten el cor dels lectors només per la seva simpatia i bon rotllo. Aporten un contrapunt genial als problemes que té Yelena, i li són lleials fins a la mort. L'ajuden a entrenar-se i li ensenyen l'ús de les armes, així ella es podrà protegir. Són dos personatges que em vaig estimar des del primer moment d'acció fins a l'últim. 

Els altres dos personatges importants de la història són Valek i el Comandant. El primer el coneixem perquè és l'encarregat de subministrar el verí a Yelena, i de manera implacable la manipula perquè faci el que ell vol. Esquerp i misteriós, Valek va ser l'encarregat d'assassinar la família reial per tal que el Comandant pogués accedir al poder. És el cap d'espies del Comandant i un assassí de sang freda. Tot i així, aquest personatge no em va caure malament, sinó que era molt intrigant. A mesura que passaven les pàgines cada vegada veia més facetes d'ell que no m'esperava. Yelena li va traient les capes i de mica en mica la relació d'aquests dos es va complicant i fent interessantíssima fins al final, que no us penso dir perquè espatllaria la història. 

El Comandant Ambrose és un home fred i calculador que sospesa amb gran responsabilitat cada decisió que pren pel seu país. Degut als intents de matar-lo per treure'l del poder, necessita un Catador de menjar per protegir-se la vida, i aquesta és Yelena. La relació entre ells dos és estrictament professional fins que el Comandant comença a tenir comportaments erràtics i perillosos per la seguretat del país. Llavors una vegada més Yelena ha d'entrar en acció. 

En aquesta història no hi falta el dolent més dolent que us pugueu imaginar. Uff, no el vaig poder suportar des del principi, i una vegada sabem el que li va fer a Yelena, aquest sentiment s'eleva uns mil graus. El general Brazell és un home que agafa nens orfes del carrer i els porta al seu orfenat per criar-los, educar-los i donar-los-hi una vida. Així doncs, perquè Yelena va assassinar el seu fill? Aquesta pregunta queda en suspens i a poc a poc Yelena l'anirà recordant. És la raó per la qual Yelena està a les masmorres en un primer moment i el perquè ella té malsons a les nits.

És una història amb moltes trames, totes complexes i entrelligades. Fan que sigui un llibre interessant, amb girs trepidants que mantenen en vil al lector. En tot moment Yelena ha d'estar a l'aguait per si a la següent cantonada o racó algú l'està esperant per fer-li mal.

Ja m'he enrotllat massa! En definitiva aquest llibre us el recomano moltíssim! Me'l vaig llegir d'una sentada perquè enganxa que no vegis. Tot i que la protagonista és tossuda i té coratge no deixa de tenir punts dèbils, pateix molt i s'enfonsa en els moments que no pot més. Els personatges són fantàstics, sobretot Valek, Ari i Janco.
I sobretot no us espanteu pel títol en castellà, que és: Dulce Veneno. Ejem... en serio, no en feu cas, no sé què li devia passar a aquesta editorial per destrossar un títol d'aquesta manera. El llibre té poc de dolç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada