06 de desembre 2012

Ressenya: Fire

Títol original: Fire
Títol edició catalana: Foc
Autor: Kristin Cashore
Editorial: Estrella Polar
Any de publicació: 2010
Número de pàgines: 430

Sinopsi
Més enllà dels set regnes... en un terreny rocós i àrid... hi viu una noia jove i guapa, capaç d'entrar a les ments dels qui l'envolten i de manipular-les: la seva presència torba a tothom. Fire és l'última descendent dels monstres que habiten a les terres de Dells, tot i que viu allunyada del territori, espantada i avergonyida dels seus orígens. A Dells són temps de morts i guerres, i Fire haurà de tornar i superar la por de convertir-se en algú tan monstruós com el seu pare. Només ella, amb el seu do, podrà salvar el Regne. 

Opinió
Aquest llibre és la preqüela de Graceling, la primera novel·la que va escriure l'autora. Tot i que no és necessari llegir-se'l primer ja que les dos històries estan bastant separades, tant geogràficament com temporalment. 
És una història profunda que narra les pors d'una noia que ha nascut amb el do d'embruixar les ments dels qui l'envolten, tant humans com animals. Aquest do la persegueix des de petita i quasi es nega a fer-lo servir degut a  que el seu pare, el poderós Cansrel, utilitzava el mateix do per tiranitzar el país, per matar i per esclavitzar.  
Quan a la Fire se li ofereix la possibilitat de tornar a la seva ciutat natal, la Ciutat del Rey, escoltada pel príncep Brigan, tot i les pors que la persegueixen (de ser com el seu pare, de fer un mal us del seu poder), accepta per tal d'ajudar al regne. És un viatge no només al seu passat, sinó al seu interior per mirar d'esbrinar qui és realment ella, i on estan els seus límits.

És una història preciosa, que a mi em va emocionar i mantenir en tensió fins a la última pàgina. L'autora complementa el relat de la Fire amb un ventall de personatges que fan trontollar el món de la protagonista: el príncep i capità de l'exèrcit Brigan, el rey Nash, l'amic de la seva infància Archer i tot i que mort, el seu pare Cansrel. 
Tots els personatges estan molt ben construïts, i al llarg del llibre van evolucionant, de manera que alguns d'ells són irreconeixibles al final de la obra. La mateixa protagonista no para de lluitar per què tothom la reconegui pel que és ella, no pels seus poders ni pel que va ser el seu pare. 

Per altra part, tot i ser en el mateix mon que vam descobrir al llibre Gracelig, la història transcorre en un altre país, Dells, amb altres costums i animals. Uns animals anomenats monstres, que tenen el poder d'entrar a la ment dels altres éssers vius i embruixar-los. Igualment que la Fire, ja que ella és la darrera monstre humana. 

Jo el recomano sense cap mena de dubte, aquelles persones amants de la fantasia ben escrita i narrada disfrutaran molt amb un llibre així!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada