10 de maig 2012

Ressenya: Old Man's War

Títol original: Old Man's War.
Títol en castellà: La vieja guardia (Série Fuerzas de defensa coloniales 1/3)
Autor: John Scalzi
Any de publicació: 2005
Editorial: Minotauro

El dia que vaig complir setanta-cinc anys vaig fer dos coses: vaig visitar la tomba de la meva dona i em vaig enrolar a l'exèrcit. 

Sinopsi
Després d'haver viscut una vida relativament tranquil·la a la Terra, el mateix dia que compleixen setanta-cinc anys, 1.022 avis s'enrolen a les Forces de Defensa Colonials, l'exèrcit que lluita per la supervivència de la humanitat a l'univers. La vida a la Terra transcorre sense masses contratemps. Però a l'univers s'està lliurant una guerra sense quarter pels últims planetes deshabitats de la galàxia. L'exèrcit que defensa la causa de la humanitat està formada per ancians. Ancians als que se'ls hi dóna un cos de 20 anys. Sense perdre ni un sol dels coneixements i experiències de la seva vida anterior, els nous cossos els hi faran redescobrir sensacions que la vellesa havia fet oblidar, però el preu que pagaran per aquest regal és alt: viatjaran a un lloc remot i inhòspit on l'únic important serà lluitar i tractar de sobreviure. I mai se'ls hi donarà la oportunitat de tornar a la Terra. 

Opinió personal
No solc llegir ciència-ficció. Però de tant en tant faig alguna excepció, i aquesta trilogia ho va ser. I no em va decepcionar, de fet, em va agradar molt. 

La sinopsis no és gaire atractiva, pel meu gust, haurien hagut d'afegir que els nous cossos que els hi donen són verds (per donar-los-hi energia amb la fotosíntesi), que els hi implanten un ordinador al cervell, tenen ulls daurats, etc. No diu ni el nom del protagonista, ni qui és, però això és a grans trets el que passa: gent que s'enrola a l'exèrcit per anar a la guerra.

Us passo un fragment perquè podeu veure més bé com està enfocat el llibre:

En aquesta sala ara mateix hi ha 1.022 reclutes -va dir el tinent coronel Higgee-. D'aquí a dos anys a partir d'ara, 400 estaran morts.-En el tercer any, moriran uns altres 100 -va continuar-. Uns altres 150 el quart i cinquè any. Després de deu anys (i, sí, reclutes, el més probable és que se us exigeixi servir deu anys sencers), 750 de vostès hauran mort en compliment del deure. Tres quartes parts del total, morts. Aquestes són les estadístiques de supervivència, no només dels deu o vint últims anys, sinó dels més de docents que les Forces de Defensa Colonials fa que estan en actiu.
Es va fer un silenci letal. 

El protagonista s'anomena John Perry, és un vell de 75 anys que decideix enrolar-se a l'exèrcit. Li proporcionen un cos nou, un ordinador en el cervell i una arma. Li assignen una missió en un esquadró i haurà d'estar els pròxims 10 anys matant alienígenes i vigilant que no el matin a ell. 

Al principi el llibre no em va agradar gaire, tot de vells en una nau afartant-se de menjar (què faries tu si sapiguessis que no tens que preocupar-te del colesterol?) i fent amics amb els altres reclutes. Però a partir de quan els hi donen un cos nou, la cosa canvia i es posa seria. Ja veiem mons nous, les batalles, els nous companys. I aquí és quan el llibre realment em va començar a agradar. Diguessim que la primera meitat és una mica lenta i que després es torna més dinamica fins al punt de que realment és un llibre que enganxa. 

El protagonista està bastant ben trobat, un tiu irònic, sarcàstic, que intenta veure la part positiva de la vida, i per sobre de tot intel·ligent (ho ha de ser per poder sobreviure en un exèrcit on tothom té una aparença de 20 anys). Els personatges secundaris són bastant estereotipats, els típics militars durs, que quan els arribes a conèixer al final fins i tot cauen bé. En quant als alienígenes, bé, no estan molt explícitament descrits, però són suficientment alienígenes ,enteneu el que vull dir? Diferents de la raça humana, tant físicament com culturalment. Això és molt interessant, la part cultural: tenen altres religions, altres morals, rituals, honors, etc. 

Els dos últims llibres de la trilogia també són molt bons, ja que entren en joc altres temes: la moral amb les altres races, aliances, els perquès d'una guerra que ha durat docents anys, ...

Com a conclusió, dir que és un llibre altament recomanable, i que només li trobo una gran pega: no està traduït al català, però això no és culpa de l'autor ;)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada