11 d’octubre 2012

Premi Nobel de Literatura: Mo Yan



Biografia
Mo Yan, el nom real del qual és Guan Moye, és un escriptor xinès que va néixer a Gaomi, Shandong, el 17 de febrer de 1955. El seu pseudònim significa "no parlis", en record a la seva infància i la Revolució Cultural maoista, durant la qual els seus pares li van dir constantment que no parlés per no dir res inconvenient.
Després de treballar en una fàbrica de petroli, Mo Yan va aconseguir, alterant el seu certificat de naixement per tenir edat suficient, entrar a l'Exèrcit Popular d'Alliberament xinès. Sent soldat va començar a escriure, i en aconseguir un lloc a l'Escola d'Art i Literatura de l'Exèrcit, va poder dedicar-se completament a aquesta afició. 
Es va fer conegut a occident gràcies a l'adaptació de dues de les seves novel·les a la pel·lícula Sorgo vermell, dirigida per Zhang Yimou, i reconeix estar influït per escriptors occidentals, especialment Gabriel García Márquez, Tolstoi i Faulkner, encara que se li coneix sobretot com "el Kafka xinès". 
Va ser candidat al Premi Neustadt de 1988 i al Premi Man Asian el 2007. El 2009 va obtenir el Premi Newman de Literatura Xina. Diverses de les seves obres van ser prohibides al seu país natal, d'entre les quals destaca Grans pits, amples malucs, una visió de la història xinesa a través dels ulls d'una dona.
Fragment extret de lecturalia.com


Bibliografia en anglès

- Red Sorghum (en xinès el 1987; en anglès el 1993)

- The Garlic Ballads (en anglès el 1995)
- Explosions and Other Stories, col·lecció d'històries curtes. 
- The Republic of Wine: novel·la (en xinès el 1992; en anglès el 2000)
- Shifu: You'll Do Anything for a Laugh, col·lecció d'històries curtes (en anglès el 2002)
- Big Breasts & Wide Hips (en xinès el 1996; en anglès el 2005) 
- Life and Death Are Wearing Me Out (en anglès el 2008) 
- Altres treballs publicats inclouen White Dog Swing, Man and Beast, Soaring, Iron Child,  The Cure, Love Story, Shen Garden and Abandoned Child.

En edició castellana
- Sorgo rojo (El Aleph, 2002)
- Grandes pechos, amplias caderas (Kailas, 2007)
- Las baladas del ajo (Kailas, 2008)
- La vida y la muerte me están desgastando (Kailas, 2009)

1 comentari:

  1. No sabía que el lo había ganado :3 sus libros deben ser muy buenos x3

    ResponElimina