15 de juny 2012

Ressenya: The Final Empire


Títol original: The Final Empire
Títol edició castellana: El Imperio Final
Saga: Nacidos de la Bruma (Mistborn)
Autor: Brandon Sanderson
Editorial: Ediciones B
Any de publicació: 2006
Pàgines: 688


Sinopsi
Durant mil anys, han caigut cendres i res floreix. Durant mil anys, els skaa han sigut esclavitzats i viuen sotmesos a una inevitable por. Durant mil anys, el Lord Legislador ha reinat amb un poder absolut gracies al terror i a la seva divina invencibilitat. L'ajuden els obligadors i els inquisidors juntament a la poderosa màgia de l'alomància, que resideix en els nobles. Alguns, només alguns, són capaços de "cremar" els metalls que han ingerit i que els hi atorguen poders sobrenaturals. Diferents metalls, actuant en parells, atorguen poders diferents.
Però els nobles, massa sovint, han tingut tracte sexual amb joves skaa, i tot i que la llei ho prohibeix, alguns dels seus bastards han sobreviscut. I alguns han heretat els poders alomàntics. Els mistings tenen un sol d'aquests poders, però els mistborns són capaços de dominar-los tots.
Ara, Kelsier, el Supervivent, l'únic que ha aconseguit fugir dels Pous de Hathsin, s'ha trobat amb Vin, una pobre noia skaa amb molta sort..Potser els dos units a la rebel·lió que els skaa intenten des de fa més de mil anys podran canviar el món i l'atroç dominació de Lord Legislador. 

Opinió personal
Totes les crítiques nominen a aquest autor com a un revolucionari de les històries èpiques. I tenen raó. Sanderson ha trencat amb els estereotips i marques clares de les novel·les èpiques que fins ara havíem vist. Ha creat un nou camí amb mestria, amb un estil àgil, precís i detallista que posa especial atenció en els personatges. Ha creat un món nou amb noves formes de màgia. No ens trobem amb el mag vell, amb el protagonista que ha d'abandonar casa seva per emprendre un nou camí, i no ens trobem amb el típic viatge, que ha d'emprendre el protagonista, ple de perills. Tot el llibre està enfocat en una mateixa ciutat, amb personatges que tenen accés a l'alomància (habilitat que permet cremar metalls prèviament ingerits) i que els hi donen habilitats sobrenaturals. 
El món creat per Sanderson és complex, amb una societat dividida en dos, els nobles i els skaa, on aquests últims són esclavitzats i abusats. On els nobles tenen el poder de l'alomància, però els skaa no. 

A la història coneixem a Vin, una noia de classe baixa, skaa, que ha crescut als carrers de diferents ciutats i ha conviscut amb lladres tota la seva vida. Si ha sobreviscut, ha sigut gràcies a la seva sort. Aquesta sort resulta ser alomància quan Kelsier la troba i l'introdueix a un món desconegut. Resulta que hi ha certs skaa, bastards d'algun noble, que han sobreviscut i tenen el poder de cremar metalls. A partir d'aquest moment Vin s'uneix a la banda d'en Kelsier, on haurà de confiar per primera vegada en els companys que tindrà, i on haurà d'emprendre un dur entrenament per poder ser d'ajuda en els plans d'aquesta banda de lladres: Enderrocar el Lord Legislador. 

Kelsier per la seva banda, és un jove rebel, que ha patit l'imaginable, i que és famós als baixos fons de la ciutat, conegut com el Supervivent. És el líder de la banda on Vin és acceptada, i es converteix en el seu mestre. Tant ell com Vin són mistborns, capaços de cremar tots els tipus de metall. Així, el lector veurà com de mica en mica Vin va confiant amb Kelsier, i descobrirà què mou a aquest jove a emprendre una gran venjança.

En conclusió, aquesta és una gran trilogia. Un món increïblement detallat, amb tants matisos que un es pot arribar a preguntar com pot ser que l'escriptor se l'hagi inventat. Un tipus de "màgia" nova, l'alomància, que captiva el lector des del principi. I uns personatges molt ben construïts: Vin, una noia solitària i desconfiada, Kelsier, un jove torturat i transformat en heroi, Docson, el segon de la banda, un home dolç però impacable, Hammond, un violent cremador de peltre, Brisa, un misting que crema Zinc, Sazed, un majordom que amaga poderosos secrets, i un llarg etcètera de personatges dotats d'història i poders propis.

El final d'aquesta novel·la deixa amb ganes de continuar amb el segon volum i no parar de llegir. No sé quin secret amaga l'escriptura d'aquest autor, què té que fa enganxar al lector d'aquesta manera, però per a mi aquesta novel·la supera de molt la primera obra de Sanderson, Elantris
Si el que es busca és una història èpica, d'aquelles que pot superar el nivell de Tolkien, aquesta és la trilogia que no es pot deixar passar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada