19 de febrer 2013

Ressenya: La Conspiración de Melengar


Títol original: The Crown Conspiracy
Títol edició castellana: La Conspiración de Melengar
AutorMichael J. Sullivan
Editorial: Timun Mas
Any de publicació: 2012
Pàgines: 289


Sinopsi
Van assassinar al rei. Van buscar a dos tius com a cap de turc. No van escollir bé. 

Aquesta novel·la no tracta d'un antiquíssim mal que ha de ser destruït, ni d'un nen orfe que un dia serà l'heroi que salvi el món. 
Aquesta és la història de dos criminals que estan en el lloc equivocat, en el moment equivocat. 
Royce Melborn, un hàbil lladre i el seu company, l'antic mercenari Hadrian Blackwater, es guanyen la vida fent treballs bruts per als nobles. Fins al dia en que algú els converteix en els culpables de l'assassinat del rei. Condemnats a mort, només els hi queda una sortida: desemmascarar al veritable culpable de la conspiració. 


Opinió
M'encanta, m'encanta! Feia temps que no trobava una bona novel·la d'aventures com aquesta. Té punts completament nous que trobava a faltar en les novel·les èpiques. Ja estava farta del pobre noiet orfe que emprèn un camí juntament amb el seu mentor per poder salvar al món d'un indestructible mal.
A Royce i a Hadrian no els hi podria importar menys qui governi el món, bons o dolents a ells no els afecta per res. Perquè ho hauria de fer si viuen en els barris baixos de la ciutat i sobreviuen dels treballs que els hi encarreguen els nobles? Els dos són caçarecompenses bregats i cada un compta amb habilitats úniques. Royce és sigil·lós i un consumat assassí que pot veure perfectament en la foscor i Hadrian és un extraordinari espadatxí així com un expert amb l'arc. Els dos formen Riyria, una societat que fa tremolar als més sanguinaris criminals de Melengar però que demostra l'habilitat dels seus integrants amb intel·ligència més que amb la força. 

El que més m'ha agradat és la poca voluntat que tenen per canviar les coses, pel fet de que ells fan els encàrrecs pels diners i per poc més, perquè ni els hi interessa la política ni els problemes dels altres. Ells ja tenen prou feina per anar tirant en un dels barris més pobres del país. Són celebres per les seves missions però quan els hi encarreguen una missió de recuperació aparentment fàcil i molt ben pagada cauen en una trampa i veuen les seves vides arribar a la seva fi. Un fet inesperat juntament amb un intercanvi de favors els farà lliures al costat del nou rei de Melengar, un noi jove i malcriat que amb feines i treballs podran aguantar. 

El que m'ha sorprès és la bona compenetració que l'autor ha aconseguit demostrar entre els protagonistes. Riyria no és una parella amb un líder clar (com sol passar, recordem a Frodo i Sam, Batman i Robin, Sherlock i Watson) sinó que es complementen perfectament i en funció de la situació lidera un o l'altre. Alhora es pot comprendre la gran confiança i respecte que hi ha entre ells i que es demostra a les converses i situacions més complicades, quan els caràcter recelós, tancat i tranquil de Royce contrasta amb l'empatia i el bon humor de Hadrian. 

Hi ha altres personatges que poblen el llibre que són els que impulsen els nostres protagonistes cap a la mort o la salvació. 
Irònicament Riyria tindrà una estreta relació amb la monarquia de Melengar, tenint en compte que a ells el poder no els hi interessa per res. Coneixeran a la Princesa de Melengar, bruixa i aprenent del mag Esrahaddon, un gran fetiller empresonat a una presó inexpugnable. 
El rei Alric acompanyarà bona part de la història a la parella, ja que aquests són els responsables de protegir-lo. I no els hi portarà pocs problemes perquè resulta ser un noi impulsiu, infantil en ocasions i que la mort del seu pare i la conspiració que hi ha contra la monarquia li va gran. 
Un personatge no tant important per a la trama però molt entranyable i que roba el cor al lector de seguida és Myron, un monjo fill d'un noble que ha viscut tota la seva vida en un monestir. Quan aquest es crema no li queda més remei que acompanyar al trio a les seves aventures, convertint-se en una font inesgotable d'informació. 

La trama és prou senzilla, o aquesta és la sensació que donen els protagonistes, però és més complicada del que sembla. Per indicació del seu salvador, Royce i Hadrian han de trobar-se amb Esrahaddon, que en principi els ajudarà a salvar al rei. Amb aquesta fita al cap emprenen un viatge cap a una presó amagada. 
El fil de la història sovint es veu trencat per enfocar-se en el palau i en la conspiració que s'està tramant allí. Aquests retalls tenen com a protagonista a la princesa Arista i ens permet en saber com estan les coses al regne respecte a la fugida de Royce, Hadrian i el rei Alric.  

En conclusió aquesta és una història de dos caçarecompenses que es veuen enredats en els jocs de poder però que les seves habilitats juntament amb alguna ajuda inesperada aconsegueixen tirar endavant. Molts enigmes queden sense resoldre, sobretot respecte al passat de Royce i Hadrian, amb ombres que l'autor deixa entreveure i que podrem anar desentranyant en el següent llibre La Espada de Avempartha.

2 comentaris:

  1. doncs té molt bona pinta!! serà el pròxim llibre que em llegeixi, ja que tinc ganes de llegir fantasia i fa bastant que no me'n llegeixo cap! el puc trobar per internet?

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un molt bon llibre de fantasia i els personatges principals són addictius! Segur que t'agrada :)
      Segur que a amazon el trobes en format digital per un bon preu!

      Elimina