04 de setembre 2012

Ressenya: El Visitante Inesperado

Títol original: Fuzzy Nation
Títol edició espanyola: El Viitante Inesperado
Autor: John Scalzi
Editorial: minotauro
Any de publicació: 2012
Número de pàgines: 285




Sinopsi
Pot un petit ésser, tant pelut com encantador, interposar-se en el camí d'una gran corporació?
Després de varis anys de dur treball en el planeta Zarathustra, la sort de Jack Holloway canvia quan descobreix una veta d'un material de valor incalculable. Jack aconsegueix associar-se amb l'empresa ZaraCorp per tal que aquesta s'encarregui de les tasques d'extracció a canvi d'un percentatge dels beneficis. Però tot es complica quan un ésser bípede i pelut, encantador, confiat i ridículament mono, entra a la seva cabanya, seguit poc després per la resta de la seva família. 

Poc a poc Jack se n'adona que els petits éssers són intel·ligents, i que, per tant, poden suposar un greu inconvenient per a ZaraCorp, que no podria explotar el planeta si es demostra que l'habiten éssers sensibles. Jack sap que la corporació no s'aturarà davant de res per eliminar als "peluts", però serà capaç ell de renunciar a una suculenta comissió per demostrar que els peluts són éssers intel·ligents i, per tant, els legítims amos del planeta?


Opinió personal
Aquesta novel·la és una interpretació que fa l'autor de la clàssica novel·la Encuentro en Zarathustra de l'escriptor H. Beam Piper. La novel·la (l'original) tinc pendent de llegir-la, perquè tot i que sempre n'he sentit a parlar, mai no he tingut un moment.

La novel·la està ambientada en un món nou (Zarathustra), on una megaempresa (ZaraCorp) té excavacions arreu del planeta per tal d'aconseguir un material de valor incalculable. El nostre protagonista, Jack, és un treballador associat que fa d'explorador en aquest planeta per tal de trobar l'apreciat mineral. Jack no es creu la seva sort quan troba no solament el mineral, sinó tota una veta nova sense explotar. 

El mateix dia, Jack descobreix que se li han ficat a dins de casa seva uns animalons peluts, que caminen sobre dues potes i que semblen ser amistosos. A partir d'aquests dos fets, la història es desenvolupa magistralment, incorporant nous personatges, com la científica Isabel i l'advocat Sullivan que ajuden a Jack, a gent descerebrada com ara DeLise i gent ultrarica com Aubrey.

Aquest llibre es pot dividir en dues parts. No perquè la història sigui diferent en les dues parts, sinó perquè en el llibre podem trobar dos escenaris generals molt diferenciats. Al lector li pot sorprendre que a la primera meitat del llibre l'acció es desenvolupi a la casa d'en Jack i a la ciutat on la companyia ZaraCorp té la base. En canvi, la segona meitat de la novel·la l'acció es desenvolupa en una sala de tribunals. 
Per tant, tot i que el llibre en cap moment es fa pesat i que s'està en suspens fins al final, els amants de l'acció sense pausa es quedaran defraudats, ja que l'acció pròpiament dita s'acaba a la meitat. Llavors el llibre esdevé més calmat, i se centra més en els diàlegs que en l'acció.

Aquest desenvolupament del llibre no em desagrada, perquè l'autor escriu molt bé, però potser sí que vaig trobar a faltar una mica d'acció cap al final. Compte que no estic diguent que no sigués interessant; de fet, vaig estar enganxada al llibre fins que el vaig acabar perquè volia saber què passava al final sí, o sí.

En quant als personatges, John Scalzi es caracteritza per dotar als seus protagonistes d'un sentit de l'humor bastant peculiar, i crear-los molt irònics i bastant listillos. El nostre protagonista, Jack, té un gos al que li ha ensenyat a detonar explosius, el van fer fora del col·legi d'advocats perquè li va fotre un cop de puny al seu propi client, i viu allunyat de tothom en una cabanya al mig d'una selva d'un planeta desconegut. Com he dit abans és un listillo i això li ha portat a estar bastant sol, i que les persones que havien estat a prop seu en el passat, l'hagin abandonat. 

La lectura és molt amena amb aquest llibre, enganxa de seguida i ens ho passem bé, fins i tot ens posem a la pell del protagonista quan els animals misteriosos, fisiològicament similars als gats, se li instal·len a casa seva i no pot fer res per treure'ls. Podem viure les experiències de Jack amb els peluts i veure com la seva relació va evolucionant i fent-se més profunda. 

En conclusió, és una història boníssima, tot i que no la millor de l'autor (per això llegiu La Vieja Guardia). La recomano àmpliament!

1 comentari:

  1. Es un libro que recomiendo a todo el mundo. Buenos personajes, buena historia. Perfecto para disfrutar y reflexionar.

    ResponElimina